Це пряний і гострий суп родом з кавказької кухні. Можливо, хтось скаже, що класичний суп харчо потрібно готувати з соусом ткемалі, який робиться з аличі. Але якщо такого соусу не виявилося? У цьому випадку суп харчо можна приготувати і з томатною пастою або соусом сацебелі, з якими він виходить не менш смачним.
У багатьох рецептах в суп додають кінзу, але, чесно кажучи, мені її смак не дуже подобається і замість кінзи я зазвичай використовую петрушку. Це справа смаку, додавайте в суп зелень на свій розсуд.
Бульйон можна зварити як з м'якоті, так і використовувати м'ясо на кісточці, хороший наваристий бульйон виходить з яловичих реберець з м'ясом. Хоча традиційний суп харчо готується з яловичини, її можна також замінити нежирної свининою.
Інгредієнти для приготування супу харчо:
- М'ясо яловичини 500 г
- Вода 3 л
- Томатна паста (або 0,5 кг помідорів) 2 ст.л.
- Волоські горіхи очищені 100 г
- Цибуля ріпчаста 2-3 шт.
- Рис (довгий пропарений) 2/3 склянки
- Приправа хмелі-сунелі 2 ч.л.
- Коріандр - за бажанням 1-2 ч.л.
- Часник 4 зубчики
- Перець червоний мелений (або пекучий стручковий перець за смаком) 2 ч.л.
- Перець чорний горошком
- Перець чорний мелений 2 ч.л.
- Лавровий лист 1 шт.
- Зелень петрушки
Рецепт приготування супу харчо:
1. М'ясо порізати не дуже великими шматочками, залити холодною водою і поставити на вогонь. Коли закипить - зняти піну, зменшити вогонь і варити бульйон протягом 1,5-2 годин.
2. Пару цибулин почистити і нарізати, злегка обсмажити і додати томатну пасту + невелика кількість води, протушкувати 5 хвилин. Замість томатної пасти можна використовувати помідори, але їх слід обдати окропом (щоб легше було зняти шкірку) і почистити, потім дрібно нарізати і додати до цибулі.
3. Горіхи подрібнити у блендері або потовкти в ступі разом з часником і коріандром.
4. Коли бульйон зварився, можна закладати промитий рис і варити 15 хвилин.
5. Коли рис зварився - можна закладати обсмажену з томатом цибулю, хмелі-сунелі, перець червоний і чорний мелений, перець горошком і лавровий лист. Замість червоного меленого перцю (або разом з ним) можна використовувати гострий стручковий перець - кілька шматочків від стручка, головне не покласти його занадто багато, краще потім доперчити, не всі люблять занадто гостре.
6. У самому кінці можна закладати товчені з часником горіхи і зелень. Дати супу закипіти і вимкнути вогонь.
Тепер ви знаєте, як смачно приготувати суп харчо! Смачного!
Коментарі
Дописати коментар